O NAŠEM DRUŠTVU

Naša zgodba

Leta 1922 je bila organizirana prva čebelarska podružnica Hrušica, ki se je leta 1946 preimenovala v Čebelarsko družina Polje. Leta 1976 se spremeni v Čebelarsko društvo Ljubljana Moste-Polje.

Društvo se razteza od vzhodnega dela Ljubljane do litijskih hribov na vzhodu, Save na severu in Golovca s podaljški na jugu. Društvo je neprofitna organizacija in se je ustanovilo z namenom, da povezuje čebelarje na področju strokovnih izobraževanj, ki obsega:

  • strokovna predavanja o čebelarjenju
  • tečaje za čebelarje začetnike
  • tečaje za čebelarje preglednike
  • tečaje o vzreji matic
  • strokovne ekskurzije

V okviru društva delujejo organi: občni zbor, upravni odbor, nadzorni odbor in častno razsodišče.

Čebelarsko društvo Ljubljana Moste-Polje sodeluje s četrtno skupnostjo, organizira predavanja v društvu preko Čebelarske zveze Slovenija, sodeluje na promocijskih prireditvah Mestne občine Ljubljana, festivala za tretje življenjsko obdobje, aktivno sodeluje v vrtcih in šolah.

Od leta 1993 je bilo v društvu organizirano ocenjevanje medu, ki so se ga udeležila tudi druga društva.

V letu 2017 je prvo mesto za čebelam najprijaznejšo občino prejela Mestna občina Ljubljana, v katero je vključeno tudi naše čebelarsko društvo Ljubljana Moste-Polje.

O društvu v številkah

Leta 1922 je bil začetek organiziranega delovanja društva. Ustanovitev samostojnega čebelarskega društva Ljubljana Moste-Polje pa je leta 1946.
150
Število članov
167
Število čebelnjakov
1954
Čebelje družine
32
Število stojišč
PRAPOR

Prapor društva

Prapor Čebelarskega društva Ljubljana Moste-Polje je iz svilnate satenaste tkanine zelene barve, obrobljen z zlato tekstilno vrvico. Na sprednji strani prapora so napis ČEBELARSKO DRUŠTVO LJUBLJANA MOSTE-POLJE, letnica ustanovitve 1922 in na modrem globusu stilizirana Apis mellifera carnica.

Sredino hrbtne strani prapora krasijo iz zlatih nitk zvezen čebelji panj, končnica z napisom ČEBELARSKO DRUŠTVO LJUBLJANA MOSTE-POLJE z azurno modro stilizirano kranjsko sivko in letnico 1946 – Poimenovanje društva v Čebelarsko družino Polje, ter 1986 – Svečano razvitje prapora.

Vrh droga krasi stilizirana čebela na medeninasti podlagi v obliki šestkotne satne celice. Zgornja in pa del spodnje polovice droga sta okovana v lipov list oblikovane žebljičke z imeni čebelarjev donatorjev.

Za vse člane Čebelarskega društva Ljubljana Moste-Polje je prapor svetinja, tradicija, ponos in dragocen zaklad. V njem je trud vseh predhodnikov, ki so gradili društvo, in popotnica vsem, ki bodo v prihodnje negovali in gradili kult čebelarstva na Slovenskem.