Literatura, Obvestila

Strokovna literatura: Prehrana čebel

Prehrana čebel

Naša članica društva dr. Maja Smodiš Škerl je uspešnici Čebelarjenje za vsakogar, v kateri nastopa kot soavtorica, dodala še novo knjigo z naslovom Prehrana čebel, namenjeno vsem prizadevnim čebelarjem.

Čebelarjenje zahteva veliko učenja, izobraževanja in prenosa dobrih praks. Prehrani čebel je treba nameniti prav toliko skrbi kot prehrani domačih živali na kmetiji, zato mora čebelar dobro poznati čebeljo hrano. Cvetni prah cvetnic je glavni vir beljakovin, maščob, aminokislin in maščobnih kislin ter makrohranil (vitamini, minerali …) V medičini in mani so na voljo sladkorji in mikrohranila. Nič manj pomembna ni tudi voda, ki ustvarja ugodno okolje za vse presnovne in fiziološke procese. Poleg tega vsebuje tudi nekaj mikrohranil in mineralnih snovi.

Pomanjkanje hrane v kombinaciji z različnimi dejavniki stresa (pesticidi, monokulture, prenaseljenost, bolezni …) čebeljo družino potiskajo na rob preživetja. Čebelar mora dobro poznati pašne zmogljivosti v okolišu, kjer stoji čebelnjak. Pri zadostnem vnosu pestrih hranil bodo družine namreč vzredile dovolj zdravih čebel za prvo pašo in pozneje za prezimitev.

Poglavja v knjigi:

  • Postavitev čebelnjaka,
  • Makrohranila v prehrani čebel,
  • Mikrohranila v prehrani čebel,
  • Prebavni sistem čebele,
  • Pomanjkanje hrane,
  • Krmljenje čebeljih družin.

Jezik: SLO
Leto izdaje: Junij, 2020
Strani: 148
Vezava: mehka
Mere: 17 x 23,5 cm
Založba: Kmečki glas

Cena: 17,00 EUR

Nakup in naročila

Čebelarjenje za vsakogar

Knjiga Čebelarjenje za vsakogar je sedaj na voljo tudi v e-obliki pri Biblos, kjer si jo lahko kupite (12,99 €) ali izposodite.

Povezava do spletne strani Biblos >>

[pdf_all_attachments order="desc"]